Een hypotheek oversluiten: de ins & outs

Bijna de helft van de mensen met een hypotheek kan voordeliger uit zijn door deze over te sluiten. Een hypotheek oversluiten kost geld, maar dat verdient zichzelf vaak weer terug. Het kan resulteren in lagere hypotheeklasten, meer zekerheid over kosten en/of een beter hypotheekproduct. Er komt het een en ander kijken bij het oversluiten.

Het is een onderwerp waar regelmatig over gesproken wordt: het oversluiten van een hypotheek. Dit kan in verschillende situaties veel voordelen hebben. Een van deze voordelen is dat het lagere hypotheeklasten kan opleveren. De stand van de hypotheekrente is al een poos historisch laag, waardoor veel mensen een lagere rente kunnen krijgen op hun hypotheek. En een lagere rente betekent lagere maandlasten.

Meer zekerheid na het oversluiten van een hypotheek

Na het oversluiten, kan men meer zekerheid krijgen over de maandlasten. Als de rente nu wordt vastgezet voor de komende 30 jaar, is zeker dat de komende 30 jaar genoten kan worden van deze lage rente. Ook als de rente later nog stijgt.

Ook voor mensen met een woekerpolis kan het verstandig zijn om over te sluiten. Het gaat hier om bijvoorbeeld een beleggingshypotheek of een levenhypotheek. Deze hypotheken zijn onvoorspelbaar en in de meeste gevallen leveren ze niet zoveel op als verwacht. Banken mogen dit soort hypotheken niet meer afsluiten, maar nog steeds zijn er veel mensen die deze hypotheeksoort hebben lopen. Door de hypotheek over te sluiten naar bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek, kan meer rust gecreëerd worden.

Een hypotheekproduct dat goed is, kan vaak worden meegenomen als de hypotheek wordt overgesloten. Een aflossingsvrije hypotheek kan men bijvoorbeeld oversluiten naar een andere bank. Het is niet altijd de meest voordelige optie om over te sluiten. Het oversluiten van een bankspaarhypotheek, bijvoorbeeld, is meestal niet voordelig.

Wat kost het oversluiten van een hypotheek?

Ongeacht de reden van het oversluiten van de hypotheek, moet het nooit zo zijn dat de nieuwe hypotheek hoger in de maandlasten is dan de vorige. Bij het oversluiten komen kosten kijken en ondanks dat de rente van een nieuwe hypotheek lager kan zijn, kan het alsnog resulteren in hogere maandlasten. Het oversluiten van een hypotheek is namelijk nooit gratis. Hoe hoog de kosten zijn, hangt af van het moment van oversluiten en de huidige bank. Daarnaast zijn er een aantal standaard kosten die in rekening worden gebracht.

De eerste kostenpost bestaat uit taxatiekosten. Bij het oversluiten wordt de oude hypotheek beëindigd en wordt een nieuwe afgesloten. Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek moet het huis vaak getaxeerd worden, de bank wil namelijk weten hoeveel het huis waard is. Als de hypotheek lager is dan 60% van de WOZ-waarde, is een taxatie niet nodig. Via Ikbenfrits kost een taxatie 425 euro.

Net als de eerste keer dat de hypotheek werd afgesloten, moet de nieuwe hypotheek worden geregeld bij de notaris. Ikbenfrits kan een notaris regelen, de kosten daarvoor zijn 700 euro. Er gaat flink wat werk zitten in het oversluiten, daarom is het verstandig een hypotheekadviseur in te schakelen. Bij Ikbenfrits komen de advies- en bemiddelingskosten in totaal op 1.700 euro.

Oversluitkosten meefinancieren

De bank waarbij de hypotheek wordt beeïndigd, rekent meestal een boete als de hypotheek wordt overgesloten. Deze boete en alle andere oversluitkosten zoals hierboven beschreven kunnen meegefinancierd worden in de nieuwe hypotheek. De kosten hoeven dan niet in één keer betaald te worden, maar worden meegenomen in het bedrag dat maandelijks afgelost wordt bij de nieuwe bank.