Goede opblaasbare sup boards

Afgelopen zomer ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met een voor mij nieuwe sport: suppen. Suppen, oftewel Stand Up Paddling, is een sport waarbij je op een board staat en je jezelf met een peddel vooruit beweegt. Het lijkt een beetje op kanoën, maar dit doe je dan staand. Het idee van Stand Up Paddling is ontstaan op Hawaii. De lifeguards gingen daar op hun surfboard staan om zo de beginnende surfers en andere zwemmers nog beter in de gaten te kunnen houden. Liggend of zittend op hun lifeguard-board zien ze andere mensen minder goed. Staand hadden zij veel meer overzicht en zo is het hele idee geboren. In Nederland is het water in bijna alle gevallen perfect. Wij hebben namelijk ontzettend veel vlak water. Vlak water is vooral voor beginnende sup-sporters ontzettend handig. Stand Up Paddling is een groeiende sport. Het groeit ontzettend snel, omdat het erg populair is. Net als bij alle groeiende sporten, worden ook diverse artikelen en producten verkocht. In dit geval is dat natuurlijk de verkoop van sup boards. Je hebt harde sup boards die niet opblaasbaar zijn. Er zijn echter ook opblaasbare sup boards. Het grootste verschil is direct heel logisch: een harde sup board is niet eenvoudig op te bergen, omdat deze niet opgevouwen kunnen worden. Daarnaast is er vaak sprake van verschillen in volume. Volume speelt een belangrijke rol. Het is namelijk een directe link naar het drijfvermogen van het board. Op zo’n sup board moet je stabiliteit voelen en ervaren, anders kun je niet echt lekker suppen.

De voordelen van opblaasbare sup boards

Ik schreef net al dat een sup board in een harde variant en een opblaasbare variant te koop was. Wij hebben gekozen voor een opblaasbaar variant, omdat dit voor ons meer voordelen had:

  • Opblaasbare sup boards zijn makkelijker op te bergen;
  • Het kost minder ruimte, omdat ze klein gevouwen kunnen worden;
  • Je neemt een opblaasbare sup board makkelijker mee op vakantie.

Er is echter wel een klein nadeel aan opblaasbare sup boards op te noemen. Het board is namelijk niet direct klaar voor gebruik. Het board altijd eerst moet worden opgepompt voordat het gebruikt kan worden, tenzij je het board opgepompt opbergt. Tegenwoordig zijn er diverse SUP-wedstrijden waar je aan kunt deelnemen. Wij houden niet zo van wedstrijden, hoewel ze leuk zijn om naar te kijken. Zelf vinden we het leuker om een leuke route uit te zetten. Afgelopen zomer hebben we dan ook heel wat toertjes gemaakt in een kort tijdsbestek.

Twee mooie boards

Inmiddels zijn wij trotse bezitters van twee opblaasbare sup boards. Ik kocht er eentje voor mijzelf, maar ik deed zo´n sup board ook cadeau aan mijn vriend als examencadeau. In de winter wordt er door ons niet gesupt. Wij maken echter wel tijd vrij om te kijken naar alle leuke routes die uitgestippeld kunnen worden voor de volgende zomer. We kijken er alweer naar uit. Onze opblaasbare sup boards komen trouwens van Rubberbootshop (Bootman) vandaan: https://www.rubberbootshop.nl/kanos-kajaks-en-sup-boards/opblaasbare-sup-boards. We hebben allebei dezelfde variant. Ik heb voor ons allebei Aqua Marina Perspective gekocht, omdat dit board extra drijvers bevat. Drijvers zorgen namelijk voor extra stabiliteit. Het is een goede winkel met een hele snelle levering. Ik bestelde ’s avonds, maar de volgende dag kregen we twee prachtige opblaasbare sup boards in huis. Aan zulke opblaasbare sup boards hangt wel een klein prijskaartje aan. Mocht je twijfelen, dan zou ik aanraden om eerst te kijken of Stand Up Paddling iets voor jou is. Doe een test, wees verbaasd hoe leuk het is en koop dan ook zo’n board. Ik wens je fijne SUP-ervaringen toe! Lees meer…