Brononderzoek laten uitvoeren

Legionellabesmetting is iets wat elke zwembadhouder wil voorkomen. Toch loop je hierop een behoorlijk risico, ook al zorg je voor goed onderhoud van het zwembad en voldoe je aan alle schoonmaak-eisen. Helaas is het ons vorig jaar ook overkomen en moesten we een brononderzoek laten uitvoeren. We hadden een vermoeden van legionella in ons water en besloten het zekere voor het onzekere te nemen. Hiervoor namen we een professioneel bedrijf in de arm dat de juiste certificering had om dit onderzoek uit te voeren. We kwamen terecht bij hollandbuilding.nl. Zij konden ons tijdens het proces goed adviseren. Uiteindelijk bleek er na het brononderzoek ook daadwerkelijk legionella in ons water te zitten. We hebben toen de juiste voorzorgsmaatregelen genomen en snel daarna was het probleem gelukkig verholpen. Ik ben de experts van Holland Building dankbaar dat er zo snel een onderzoek uitgevoerd kon worden. Hierdoor is het aantal dagen dat we dicht hoefden beperkt gebleven en was er ook geen sprake van imagoschade. Uiteraard hebben we onze bezoekers wel geïnformeerd over de besmetting. Er is tot nu toe niemand van onze bezoekers geweest die klachten heeft gemeld, dus we zijn er op tijd bij geweest. Bij een vermoeden van legionella kan ik elke ondernemer aanraden een gedegen onderzoek te laten doen. Dit is verplicht, maar hoe eerder je erbij bent, hoe sneller je ook maatregelen kunt nemen en des te minder gevolgen een besmetting heeft.

Snel brononderzoek aanvragen

Toen wij eenmaal door hadden dat er wel eens sprake kon zijn van een legionellabesmetting hebben we zo snel mogelijk contact opgenomen met de professionals van Holland Building. Via hollandbuilding was het eenvoudig hun contactgegevens te achterhalen en te bellen. We konden een afspraak maken voor de volgende dag. Hier kregen we te horen hoe een brononderzoek in zijn werk gaat en werd het onderzoek aansluitend ook uitgevoerd. Ik was blij dat alles binnen één dag duidelijk was. Omdat we er vroeg bij waren hoefden we geen chemische middelen in te zetten om de legionella-bacterie te bestrijden. Het was voldoende om het water zeer sterk te verhitten en de systemen goed door te spoelen. Hierna konden we met een gerust hart bezoekers ontvangen die niets hadden gemerkt van de situatie.

Gezondheidsklachten voorkomen

Uiteraard voorkomt de juiste hygiëne in zwembaden en andere plekken waar veel met water gewerkt wordt, gezondheidsklachten. Hier letten we nog steeds goed op in ons zwembad. Legionellabesmetting kan immers tot vervelende klachten leiden, zoals:

  • Longontsteking
  • Griep
  • Lichte griepverschijnselen

Bij ouderen of zwakke mensen is legionella gevaarlijk. Dan kunnen er snel complicaties ontstaan. Ik heb na het brononderzoek nog eens onderzoek gedaan naar legionella en ik schrok behoorlijk van de gevolgen die het kan hebben. Daarom wil ik iedereen die vermoedt dat er sprake is van legionella in het water op het hart drukken om een brononderzoek uit te laten voeren. Dat kan bijvoorbeeld bij Holland Building, maar ook bij andere bedrijven die hiervoor de juiste papieren hebben. Het is belangrijk dat publieke instellingen zoals zwembaden hun verantwoordelijkheid nemen als het aankomt op legionella. Ik ben me dat na onze situatie en ons brononderzoek wel degelijk gaan beseffen. Ten slotte wil je als ondernemer ook niet dat je winkel, instelling of zwembad lang dicht moet vanwege een besmetting. Klanten hebben dan bovendien het idee dat je het niet zo nauw neemt met de regels. Dat wil je ten allen tijde voorkomen. Een brononderzoek kan dit niet voorkomen, maar als je dan toch een pechvogel bent kun je maar beter zo snel mogelijk maatregelen treffen en een brononderzoek laten doen.